Італійці винайшли спосіб обсмажувати каву за допомогою енергії сонця

Інженери з Риму Антоніо Дурбе та Даніеле Туммеї запропонували новий, екологічно чистий спосіб обсмажування кавових зерен без електрики та газу.

Вони витратили близько шести років на створення машини для обсмаження кавових зерен, яка працює на сонячній енергії. Для роботи установка потребує ділянки в кілька соток і сонячної погоди. За годину може осбмажувати до 50 кг кавових зерен.

Установка за допомогою дзеркал концентрує сонячне проміння на ростері. Електрична частина апарата теж працює від сонячних панелей. Комп’ютерні датчики керують дзеркалами, обертаючи їх за сонцем і постійно фокусуючи на сталевому ростері.

Залежно від сонячної активності температура барабану сягає 240-250 °C.

Як обсмажують каву в Італії
Обсмажування кави на сонячній станції в Італії

Єдина вада установки — вона залежна від сонця. Увечері чи в похмуру погоду працювати з нею не вдасться. Але в умовах півдня Італії, де в середньому 270-280 сонячних днів на рік, установка може обсмажити бл. 30 тонн кавових зерен. За словами розробників, це економить до 60 Мегават-годин електроенергії на рік.

Італійці вже продають свою каву Purosole (“чисте сонце”), а також працюють над тим, щоб постачати свої сонячні машини невеликим виробникам кави, які серйозно ставляться до еколгії.

Поширити: