Ефіопські виробники очікують рекордного експорту кави

Виробники кави Ефіопії очікують рекордного експорту за підсумками року.
Найбільший в Африці виробник отримує вигоду від негараздів, які переживають кавові країни в усьому світі.

За минулий ринковий рік, що закінчився 31 липня, Ефіопія експортувала 250 тис. тонн на рекордні $910 млн. На наступний рік виробники прогнозують ще вищий показник — 280 тис. тонн.

Лише за три місяці з серпня до жовтня 2021 року ефіопці вже експортували 86 тис. тонн кави на майже $328 млн. За даними Управління чаю і кави Ефіопії, це на 77% більше за прогнозовану суму.

Це цікаво:

Кава по-турецьки
Кава по-в’єтнамськи
Кава по-мексиканськи
Кава по-польськи

З листопада 2020 року в Ефіопії триває фактична громадянська війна: збройні сили центрального уряду воюють з мілітарними формуваннями Народного фронту звільнення Тиграю. Незважаючи на це, експорт кави зазнав значно менших потрясінь, ніж очікувалося. Та й оголошений урядом надзвичайний стан не поширювався на кавові регіони. Головні транспортні артерії працюють стабільно, експортний порт успішно виконує свої завдання.

На зростання експорту з Ефіопії вплинули проблеми в інших країн-виробників, зокрема здорожчання доставки з Америки та Азії, кліматичні катаклізми в Бразилії, нестабільність у Колумбії. Усі ці події підштовхнули ціни на каву до майже десятилітнього максимуму (читайте тут, чому дорожчає кава і яке майбутнє може чекати кавові ринки).

Поширити: