Як міцність і смак кави залежать від регіону походження

Зараз каву вирощують у багатьох країнах, але, на жаль, здебільшого в екваторіально-тропічному регіоні. Найпівнічніший регіон, де вдається отримувати стабільний невеличкий врожай кави — Мальта.

Утім, глобальне потепління може невдовзі привести до зміни традиційних регіонів зростання кави. Річ у тому, що арабіці потрібна стабільна середньорічна температура +19 градусів Цельсія. Підвищення її на 2 градуси призведе до виродження культури. Робуста зростає за середньорічної температури до +23 градусів Цельсія.

З підвищенням температури арабіка може зміститися на північ і південь у північній та південній півкулях відповідно. Але більша ймовірність того, що регіони культивування арабіки значно скоротяться, а розширяться регіони зростання робусти.

Від регіону та умов зростання кавових дерев залежать хімічні та смакові властивості кави.

Регіони вирощування кави: r — робуста; m — арабіка та робуста; a — арабіка

Регіональні смакові особливості кави

Азія (В’єтнам, Індія, Індонезія) — кава з цих країн, як правило, має деревні смакові відтінки, особливо це стосується суматранської кави. Азійська кава — переважно робуста, вона доволі екзотична, з особливою кислотністю.

Африка (Кенія, Ефіопія, Руанда) — у каві з цих країн присутні ноти квітів, фруктів та ягід. Ефіопська характеризується жасминовими й бергамотовими відтінками. Загалом східноафриканська кава містить значну кількість яблучної кислоти.

Америка — американська кава солодкуватіша за інші. Смак кави з Бразилії, Колумбії, Перу — щільний, з нотками горіхів, шоколаду, ванілі, спецій, іноді меду. Центральноамериканська кава (Мексика, Гватемала, Коста-Рика) вирізняється фруктовими, карамельними та горіховими смаками.

Не можна забувати, що смак і аромат кави відрізняється навіть залежно від плантації, де її вирощували. На це впливає і погода протягом зростання урожаю, і рельєф, особливості ґрунтів, догляду та ще багато інших чинників.

Бразильська кава - Cafe do Brasil
Фото: Mathias P.R. Reding / Pexels

Найміцніша кава

У каві нас хвилює не лише смак, а й міцність, адже напій має бадьорити. Якщо ми хочемо саме збадьоритися, то важливим буде вміст кофеїну.

Тут треба нагадати, що основних промислових видів кави два: арабіка та робуста. За вмістом кофеїну робуста значно переважає арабіку. Але за смаковими властивостями арабіка цінується більше. Тому робуста дешевша, а арабіка дорожча. І щоб досягти певного балансу міцності й смаку, а також здешевити продукт, вдаються до створення блендів різних сортів кави.

Загалом найміцніша кава зростає в Африці. При цьому міцність залежить не тільки від сорту кави, а й від способу оброки. Якщо каву обробляють сухим способом, кофеїну в зернах збережеться більше. Неферментована кава слабша за ферментовану.

Впливає на міцність і ступінь обсмаження зерен. Чим сильніше обсмажене зерно, тим більше виділяється ефірних олій, тим міцніша й насиченіша буде кава.

Читайте також: Про кавовий бізнес, особисті вподобання та черствий хліб з магазину: інтерв’ю з засновницею «Нашої кави»

Поширити: