Індонезійські вчені використають мелену каву для удосконалення батарей електромобілів

Автори розробки - графену з меленої кави

Науковці з Індонезії з використаної меленої кави створили графен, завдяки якому планують зменшити вагу й скоротити час заряджання батарей електрокарів.

Про це інформує сінгапурський телеканал CNA.

Як повідомляється, дослідники Індонезійського університету (м. Депок) знайшли спосіб виробляти графен з використаної меленої кави. Графен — одна з форм вуглецю, тонкий атомний шар у структурі графіту, де атоми утворюють стільникову структуру.

Керівниця колективу дослідників проф. Анне Зульфія Сиагрял (Anne Zulfia Syahrial) розповіла, що вони працюють над літій-титаноксидними батареями. Ці батареї характеризуються вищою стабільністю за літій-іонові, але мають нижчу ємність у перерахунку на одиницю ваги. Тому завдання науковців — зменшити вагу батарей. Вони хочуть домогтися цього завдяки графену.

Вчені розраховують, що літій-титаноксидні батареї з графеновими електродами матимуть нижчу вагу й вищу швидкість заряджання, ніж батареї, які використовуються в електромобілях зараз. Середня вага АКБ електромобіля зараз — бл. 500 кг. Прототип батареї, розроблений індонезійськими вченими, важить на 200 кг менше й повністю заряджається усього за 30 хв. При цьому розробники планують удвічі скоротити цей час.

Індонезія — один з найбільших виробників кави в світі, тож наразі браку сировини там не відчувають. Крім використаної меленої кави вчені працюють зі шкаралупою кокосових горіхів і навіть переробляють на графен деякі види пластику.

Поширити: