Споживання кави може знизити ризик розвитку когнітивних порушень

Кава лате

Споживання кави пов’язане з нижчим ризиком розвитку когнітивних порушень, які часто передують хворобі Альцгеймера.

Про це свідчать результати дослідження, опубліковані на сторінках Frontiers in Aging Neuroscience.

Під час проведення дослідження вчені вивчили дані когнітивного здоров’я 227 літніх людей без проблем з пам’яттю у Австралії за період близько 10 років. Вони виявили, що більш високе споживання кави було пов’язане з більш повільним зниженням виконавчих функцій і уваги, і у тих, хто п’є каву, також була більш низька ймовірність переходу до хвороби Альцгеймера.

Цей механізм, імовірно, пов’язаний з тим, як кава контролює накопичення амілоїду, відзначають дослідники. Амілоїд — це тип бляшок, який вважається ознакою хвороби Альцгеймера і зниження когнітивних здібностей, оскільки він руйнує нейрони у головному мозку. Це також було пов’язано з меншим об’ємом гіпокампу, частини мозку, яка відповідальна за формування пам’яті. У нещодавньому дослідженні у людей з більш високим споживанням кави спостерігалося більш повільне накопичення амілоїду і краще підтримання об’єму гіпокампу.

«Кофеїн відіграє певну роль у ефекті кави, але це не єдина речовина, яка може мати значення. Кава має унікальні властивості, які можуть не лише вплинути на здоров’я мозку, але й можуть принести інші переваги для здоров’я», — повідомляє Андреа Данн, лікар-дієтолог з відділення гастроентерології, гепатології та харчування клініки Клівленда.

За даними дослідників, у каві міститься близько тисячі різних рослинних сполук, які є найкращим джерелом антиоксидантів у раціоні.

Як і інші види їжі та напоїв, помірність має значення. Наприклад, у одному дослідженні, у якому розглядалися дані про більш ніж 350 000 учасників, було виявлено, що користь для здоров’я серця пов’язана з вживанням від однієї до двох чашок кави на день, але вона знижується за умови збільшення цієї кількості.

«Це також узгоджується з іншими висновками, — говорить Данн. — І важливо додати, що ці дослідження означають, що ви п’єте каву, а не десерт у чашці, з тоннами добавок, таких як цукор, вершки, збиті вершки і ароматизований сироп. Завантаження вашої кави цукром зведе нанівець антиоксидантний ефект. Замість цього використовуйте мінімальну кількість підсолоджувачів, і ваш мозок може подякувати вам, особливо коли ви станете старшими».

Поширити: