Як варити каву в турці

Варити каву в турці — досить поширений спосіб приготування кави. Але не всім це вдається.

Почнімо з того, що не кожна турка годиться для приготування кави.

Як варити каву в турці: покрокова інструкція

Що таке турка?

Турка — спеціальна посудина для варіння кави. Як можна здогадатися з назви, прийшла вона до нас із Туреччини, але регіон її використання — увесь Близький Схід. Так варять каву араби, перси, турки й багато інших близькосхідних народів.

Зараз у продажу можна побачити багато недорогих турок з тонкого блискучого металу. Здебільшого це посудини зі сталі, вкриті тонким шаром хрому, а в найсумніших випадках — сріблястої фарби. Вони симпатичні на вигляд (поки нові), але під час використання з них злазить покриття, та й для приготування кави вони абсолютно не придатні.

Яка потрібна турка?

Хороша турка — товстостінна. Матеріал не надто важливий, головне — щоб не зазнавав корозії під дією кислоти, яка міститься у каві, не руйнувався від перепадів температур і повільно рівномірно нагрівався.

Детальніше про те, які бувають турки, читайте тут.

Приготування кави в турці: як варити каву. Фото: samer daboul / Pexels

Як варити каву в турці

Щоб зварена в турці кава вийшла смачна й запашна, використовуйте якісну воду, без стороннього запаху й домішок.

Процес варіння

Для приготування у турці беріть каву найтоншого помелу. Ідеально, якщо її змолоти прямо перед приготуванням.

  • турку трохи прогрійте на вогні
  • насипте потрібну дозу кави
  • ще трохи прогрійте
  • долийте холодної некип’яченої води
  • варити каву треба на невеликому вогні до появи пінної шапки

Важливо: Не доводьте каву до кипіння, це зіпсує напій!

Майстерність приготування кави в турці полягає у тому, щоб не допустити закипання води.

За бажання можна залишити каву, щоб трохи охолола, і ще раз підігріти, не доводячи до кипіння — так смак і аромат кави сильніше розкриються.

Поширити: