Які бувають турки для кави

Турка — спеціальна посудина з ручкою для варіння кави. Традиційно турки виготовляли з міді.

В Україні турку ще також називають джезва (назва, як і сама турка, прийшла до нас з Туреччини). У деяких країнах також називають ібрік.

Турка для кави: які вони бувають

Приготування кави в турці — один з найдавніших способів заварювання кавового напою, надзвичайно поширений у країнах Близького Сходу. Зварена в турці кава має насичений смак і аромат, зберігає більшість речовин, що містяться в обсмажених зернах кави.

Різновиди турок

Найдавніші турки виліплювали з глини й загартовували в печах. Такі посудини археологи знаходять у поселеннях, вік яких – багато сотень років.

Згодом турки виготовляли з міді й латуні, виковуючи з товстих листів металу. Ще й досі в багатьох близькосхідних містах, а також в Азербайджані кування турок — традиційний промисел цілих родів.

Для заможних кавоманів турки кували зі срібла й навіть золота.

Сучасні турки бувають і срібні, і золоті, і мідні та латунні, але найчастіше ви можете зустріти турки:

  • з неіржавіючої сталі
  • з міді
  • з кераміки
  • з глини

Яку турку вибрати?

Матеріал

Ми порадили б мідні з товстим дном і стінками та керамічні. Сталеві не дуже підходять для заварювання кави, бо в них напій швидко нагрівається й закипає, чого ні в якому разі не можна допускати.

Глиняні турки досить хороші для самого варіння, але мають ваду: вбирають у себе запахи й смаки попередніх напоїв, а потім віддають їх наступним.

Тож найкращим вибором залишаються мідь і кераміка. Вони дають повільне рівномірне нагрівання та не вбирають сторонніх запахів і смаків. У таких турках кава буде смачна й запашна.

Форма

Турка має бути широка внизу, звужуватися догори й закінчуватися доволі вузьким горлечком з канавкою для зручного наливання. Така форма гарантує повільне нагрівання всього об’єму кави та води, а піна, яка піднімається до вузького горла не випускає з посудини аромат.

Часом на базарах продають посудини, які називають турками. Вони не мають звуження в горі, тому це не турки, а просто ковшики. Для приготування кави вони не підходять.

Поширити: