Науковці вважають, що кава запобігає раку печінки

Команда дослідників з Австралії заявила: якби кожна людина пила хоча б дві чашки кави на день, щорічно в світі ббуло б на сотні тисяч менше смертей від раку печінки.

Про це група науковців написала в статті для журналу Alimentary Pharmacology and Therapeutics. Як стверджують вчені, урядам країн варто заохочувати громадян споживати більше кави.

У статті йдеться про те, що зниження ризику розвитку раку печінки належить до однієї з переваг кави. Дослідники запевняють, що вживання 2-3 чашок кави на день може знизити ризик раку печінки на 38%, ризик смерті від цієї хвороби — на 46%.

Якщо ж збільшити споживання кави до 4 чашок на день, імовірність захворіти на рак печінки знижується на 41%, а ризик померти від нього — аж на 71%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб кава була приємним і корисним напоєм

Під час досліджень виявлено, що позитивний ефект однаковий як для тих, хто регулярно вживає каву, так і для тих, хто зазвичай її не п’є, а зі збільшенням споживання кави ефект посилюється. Щоправда, вчені поки що мають небегето даних про ефект у разі вживання більше 5 чашок на день.

Також вчені виявили, що кава без кофеїну теж дає позитивний ефект, хоч і не такий помітний.

Під час дослідження вивчили дані Global Burden of Disease 2016, проаналізували статистику, пов’язану з раком печінки, за 2016 рік, коли було зафіксовано понад 1,2 млн смертей від цього захворювання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідження: кофеїн запобігає збільшенню ваги

Ці дані дослідники порівняли зі статистикою споживання кави у 2016 році й підставили отримані дані в спеціально розроблену формулу. У результаті вони дійшли висновку: якби люди випивали в середньому дві чашки кави на день, смертей від раку печінки було б на 453 тисячі менше. А якби всі пили по чотири чашки, рак печінки забрав би на 723 тисячі життів менше.

При цьому вчені попереджають, що надмірне вживання кави може й негативно впливати на здоров’я. Не радять пити каву гіпертонікам, дітям та вагітним жінкам.

Поширити: