Бронебійна кава (Bulletproof coffee), або ще скорочено бронекава — цікавий кавовий напій, що прийшов до нас зі США.
Бронекаву дуже люблять прихильники кето-харчування. Вона дає енергію, запобігає відчуттю голоду — і це все ще кава! То чим же вона особлива, як її готувати, а головне — навіщо?
Може, пам’ятаєте, як у дитинстві, коли ми застуджувалися, бабусі давали нам пити тепле молоко (або чай) з маслом? Такий самий принцип і в бронекави.
Якщо ви такий кавоман, як я, то без кави вам життя не життя. При цьому багато хто мріє схуднути й стати здоровішим, а для цього треба докорінно змінювати свої харчові звички. Кето-харчування передбачає, що основну частину раціону складають корисні жири, з них же людина отримує і левову частку енергії.
Отже, бронекава — це кава для кето-кавомана. Окрім власне кави до її складу входять масло й кокосова олія.
Як з’явилася бронекава
Якщо вірити легендам, то винайшов бронекаву Дейв Еспрі. Нібито 2009 року під час поїздки в Тибет він куштував традиційний місцевий напій часуйма, куди додають масло з молока яка.
Дейв Еспрі відзначив чудовий ефект цього напою і вирішив його удосконалити: замість чаю взяти каву, а додавати звичайне масло та кокосову олію. Про це він навіть написав книжку The Bulletproof Diet й заснував компанію Bulletproof 360, Inc. Тому всі вважають, що бронекаву винайшов він. Але особисто я вважаю авторами броненапоїв наших бабусь (див. вище).
Чим корисна бронекава
Бронекаву вживають замість сніданку. Вона має смак кави з вершковим присмаком, щільну текстуру, яскравий кокосовий запах. До того ж містить чималу дозу корисних жирів, що дає хороший запас енергії.
Бронекава корисна й тим, хто не дотримується принципів кето-харчування, але зазнає інтенсивних фізичних і розумових навантажень. Наприклад, спортсмени за півтори години перед тренуваннями можуть випити порцію бронекави, щоб мати достатньо енергії для повноцінного заняття.
У кожному разі бронебійна кава значно корисніша й здоровіша, ніж снеки та вуглеводні продукти, які часто вживають на перекус.
Як приготувати бронекаву
Для приготування Bulletproof-кави знадобляться натуральна кава, вершкове масло або топлене масло гхі та кокосова олія.
Інгредієнти:
- порція кави
- 1 ст.л. вершкового масла або топленого масла гхі
- 1 ч.л. кокосової олії
Неважливо, любите ви каву по-турецьки, по-польськи чи американо: заваріть каву, як ви любите.
До приготованої кави (без цукру, звичайно!) додайте масло й кокосову олію і збийте в блендері до однорідної консистенції із пінкою.
Кава може бути безкофеїнова, а от жири краще не заміняти іншими, якщо вам важлива кето-складова рецепту.