Кава дорожчає і може взагалі зникнути

Основна причина різкого зростання ціни – кліматичні зміни. Несподіване похолодання після тривалої посухи поставило під загрозу кавову галузь у Бразилії – країні, що залишається основним світовим постачальником кави.

Зміни клімату провокують скорочення врожаю кави не перший рік. Фахівці прогнозують: якщо клімат змінюватиметься нинішніми темпами, через 30 років кава втратить свій смак, а до кінця цього століття може взагалі зникнути.

Чому дорожчає кава

Зниження врожаю

Минулий рік був дуже складний для Бразилії – найбільшого в світі виробника кавових зерен. Після тривалої посухи в липні на країну спустилися аномальні заморозки в трьох основних кавових штатах: Сан-Паулу, Парані та Мінас-Жерайсі.

Очікується, що обсяг виробленої у Бразилії кави скоротиться на 30%.

Обсмаження кавових зерен. Фото: Aleksandar Pasaric / Pexels

Нестабільність

Додала неприємностей і пандемія коронавірусної хвороби – через неї у виробників бракує робочих рук та дуже ускладнилася логістика.

На ціни на світовому ринку також впливають тривалі протести в Колумбії, проблеми з постачанням з В’єтнаму та здорожчання морських перевезень – галузь досі перебуває під впливом аварії і подальшої затримки навігації у Суецькому каналі.

Як повідомляється у звіті міністерства сільського господарства США, цьогоріч уперше з 2017-го споживання кави перевищить виробництво. Протягом тільки липня ціни на світовому ринку зросли майже вдвічі: у кінці місяця ф’ючерс на арабіку на Нью-Йоркській товарній біржі вперше з 2014 року перевищив $2,00.

Чому дорожчає кава? Фото: cottonbro / Pexels

До чого тут зміни клімату?

Кава – культура, для вирощування якої потрібні специфічні умови. Арабіка найкраще росте за температури 18-21 градусів Цельсія. Якщо температура на тривалий час перевищує 23 градуси, рослина росте занадто швидко й рано плодоносить, що погано впливає на якість кавових бобів. На смак, аромат і врожайність впливає зміна навіть на 0,5 градуса.

При цьому більшість основних виробників кави одночасно перебуває у зоні значного кліматичного ризику. Так, до першої десятки найбільш постраждалих від кліматичних явищ країн належать кавові В’єтнам, Гондурас, Гватемала, Нікарагуа. Якщо вони будуть змушені відмовитися від вирощування кави, це завдасть удару не лише їхнім економікам, а й світовому кавовому ринку.

Глобальне потепління призведе до зменшення площ, придатних для вирощування кави. Зміниться якість бобів, що погіршить смак і аромат. А вже до кінця століття кава може взагалі зникнути. Як попереджають фахівці австралійського Кліматичного інституту, за 30 років площа земель під кавою скоротиться удвічі, а до 2080 року кавові дерева взагалі не зможуть рости на Землі.

Поширити: