Кава по-турецьки або ще кава по-східному — один з найдавніших способів приготування кави.
Спосіб походить з Близького Сходу. Усі народи давнього арабо-персо-турецького регіону варили й досі варять каву саме так.
Особливість способу в тому, що каву варять у спеціальній посудині з ручкою — турці. Є легенда, що арабський або бедуїнський спосіб заварювання кави — ставити турку в розпечений пісок, а не на вогонь чи вугілля. Завдяки гарячому піску кава прогрівається поступово й виходить дуже смачна.
Але й у Туреччині вміють варити каву в піску. Для цього є спеціальні плитки, у яких розпалюють вогонь під ємністю з піском. Сучасні пристрої нагрівають пісок за допомогою електричного нагрівального елемента.
Кава по-турецьки виходить дуже запашна й смачна, концентрована, у ній зберігаються майже всі речовини, які містяться у кавових зернах.
Як варити каву в турці або по-турецьки, описано тут.