Справжні кавомани люблять вишукувати й куштувати нові види та рецепти кавових напоїв. Сьогодні познайомимо вас із одним з таких. Зустрічайте: кава по-в’єтнамськи.
Цей напій цікавий тим, що його роблять холодним (з льодом) або гарячим, а також часто додають згущене молоко.
Як кава з’явилася у В’єтнамі
Зараз В’єтнам відомий як одна з найбільших кавових країн світу. Згадаймо хоча б, що в’єтнамська кава посідає друге місце після бразильської в експорті до ЄС.
При цьому кава до В’єтнаму потрапила порівняно пізно: у кінці ХІХ століття її завезли туди французькі колонізатори. Вони її пили самі, а згодом заклали плантації та почали вирощувати для продажу.
Як з’явилася кава по-в’єтнамськи
В’єтнамці каву полюбили й навчилися вирощувати та продавати. А в рецепти вони додали свого колориту. Зараз в’єтнамські рецепти можна зустріти в багатьох кав’ярнях різних країн світу. І одним з таких напоїв є кава по-в’єтнамськи, яка може бути Cà Phê nong (гаряча вранішня кава) та Cà Phê Sữa Đá (холодна з льодом для жаркої пори).
В’єтнамську каву заварюють за допомогою спеціального металевого фільтра, який називається фін (phin).
Що таке в’єтнамський фін
Фін – металевий фільтр для приготування кави, який складається з трьох або чотирьох частин:
- Кришка для накривання фільтру, поки в ньому заварюється кава
- Прес для пресування кави у фільтрі
- Посудина з ситом – у неї насипають каву. Може бути з широкими крисами, як у капелюха, щоб ставити її зверху на чашку. Якщо таких крисів немає, може бути четвертий елемент:
- Широке ситечко, яке можна поставити на чашку, а зверху поставити посудину
У фін засипають каву, спресовують, а потім заливають водою, яка протікає крізь каву й стікає у чашку.
Особливості приготування кави по-в’єтнамськи
Смак і міцність напою регулюється кількістю води, ступенем обсмаження та помелу кави, ступенем пресування кави у фільтрі, кількістю кави.
Оскільки в’єтнамці п’ють таку каву дуже міцною, дуже часто вони додають у неї згущене молоко – для пом’якшення смаку.
Цікаво також, що у В’єтнамі люблять каву з додаванням цикорію. Взагалі така суміш виникла під час Другої світової війни через дефіцит кави – цикорієм намагалися збільшити обсяг. Але вона прижилася і зараз багато в’єтнамських виробників навмисно додають у свої бленди цикорій.
Познайомтеся з іншими рецептами кави:
Спосіб приготування в’єтнамської кави
- Поставте фін на чашку
- У фін насипте 1-3 чайних ложки меленої кави
- Рівномірно розподіліть каву по дну
- Зверху встановіть прес і утрамбуйте
- Повільно налийте у фін чайну ложку окропу, щоб трохи намочити каву
- Через 20 секунд налийте у фін окропу так, щоб він не покривав ручку пресу
- Накрийте кришечкою
Заварена кава почне скрапувати в чашку. Час приготування порції 100 мл – приблизно 4 хвилини. Якщо ви погано спресували каву, вода може стекти швидше, напій буде слабкий. Якщо стікає повільніше – кава спресована надто сильно.
До кави можна додати цукру, молока, вершків або згущеного молока.
Цікаво, що іноді кавою по-в’єтнамськи називають будь-яку каву з додаванням згущеного молока. Але це неправильно, оскільки, як ми бачили вище, ключове у в’єтнамській каві – спосіб приготування.
• • •
В’єтнамці кажуть, що з кави, яку продають у нас, приготувати справжньої кави по-в’єтнамськи неможливо, для цього потрібна лише кава з їхньої батьківщини. Але я не помітив ніякої різниці, тому вважаю, що готувати цей цікавий напій можуть усі. Головне – придбати фін.