Про кавовий бізнес, особисті уподобання та черствий хліб із магазину: інтерв’ю з засновницею «Нашої кави»

Український кавовий ринок має значний потенціал. І дуже добре, що крім кави з розряду «мас-маркет» ми можемо насолоджуватися і спешелті — особливими видами кави.

Сьогодні ми зустрічаємося з Іриною Маркіною-Бадюл, засновницею кавового блогу, яка сама обсмажує спешелті каву.

Якщо вас цікавить свіжа, щойно обсмажена кава з невеликих сімейних плантацій Ефіопії, Бразилії, Кенії або Колумбії — вам сюди, у «Нашу каву».

А ми говоримо про кавовий бізнес, особисті уподобання, чим спешелті відрізняється від кави з супермаркету й інші цікаві речі.

Кавоман: Як ви прийшли до організації кавового бізнесу? Чому саме кава, а не сир, косметика, будматеріали?

Ірина Маркіна-Бадюл

Ірина: Просто моя зацікавленість кавою була трохи більшою, ніж сиром, косметикою чи будматеріалами. Я люблю каву вже багато років і коли стала цікавитись кавою одного походження (моносортовою), то шукала в інтернеті, де можна її придбати. Тоді ще був сайт «Сландо», і якось я натрапила на магазин, який продавав необсмажену каву. Я придбала 100 г необсмаженої кави і обсмажила її на пательні. Мені сподобалось!

Потім я народила дитину, і перебуваючи в декретній відпустці (хоча насправді це ніяка не відпустка, чому існує це слово? 🙂 ), відчула гостру потребу якось себе реалізувати, хоча часу на це не було, я була втомлена на всі 200%, але мені хотілось робити щось доросле, щось серйозне, щось не пов’язане з дитиною.

І чоловік мені подав ідею зайнятися обсмаженням кави. Ми придбали вживаний ростер за 8 тис. грн, я знайшла компанію, яка постачала зелену каву в Україну й купила 8 сортів кави, кожної по кілограму. Досі в них купую, до речі, тільки трохи більші партії.

Замовила пакетики, створила сторінку у фейсбуці й опублікувала в себе, що от я тепер обсмажую каву.

А чим кава, яку обсмажили ви, відрізняється від придбаної у супермаркеті?

Відрізняється, по-перше, свіжістю. Це як свіжоспечений хліб з місцевої пекарні біля дому і черствий заводський хліб, що лежить пару днів у магазині. Грубувате порівняння, але нехай буде.

По-друге, я здебільшого обсмажую спешелті каву, або якщо комерційна, то намагаюсь вибрати найкраще з того, що є. Тобто це якісніша, різноманітніша кава, багата на різні смакові ноти.

Ну й найголовніше — її шлях можна простежити. Багато ферм уже мають свої сторінки в соцмережах, або трейдери публікують у себе фотографії з ферм: як, де, за яких умов кава росте, як її збирають та обробляють, як її фасують і завантажують.

Один з дописів на сторінці «Наша кава»

А кава з супермаркету — це часто просто якийсь ноунейм. Максимум буде вказана країна походження.

До того ж, дуже часто на упаковках кави з супермаркету вказана інформація з помилками. Наприклад, пишуть, що ось ця кава підходить як для заварювання у турці, так і у френч-пресі. Це діаметрально різні подрібнення за розміром, тож кава має бути або для заварювання у турці, або для френч-пресу.

І не можна не згадати, що смак спешелті кави очікуваний. Тобто якщо ви берете каву з Ефіопії, ви приблизно знаєте, що можна очікувати ноти квіткові, чорного чаю, жасмину, ягід. А коли купуєте колумбійську, то це кава з яскравою кислотністю, вона має більше ноти цитрусові, «зелені», виноградні.

Звісно, з кавою із супермаркету такого не буде.

Якщо вже зайшло про смаки: їх до кави якось додають, чи смак, скажімо, вишні або цитрусових у кави утворюється сам, залежно від середовища зростання?

Звичайно, існує ароматизована кава, на якій написано «ірландський лікер» чи «зимова вишня». Це штучно ароматизована кава.

Але якщо казати про спешелті каву, то до неї нічого не додають. Усі ці смаки формуються завдяки різним факторам — це й ботанічна різноманітність, і висота плантації над рівнем моря, і кислотність ґрунту, і кількість опадів. Також впливає метод обробки. Якщо коротко, то мита обробка дає більше кислотності каві, суха дає більш солодкуватий присмак, хані (напівмита) дає теж такі ноти тропічних фруктів, якщо узагальнити.

Є й інші методи обробки, які теж дають інші смаки, але це має бути окрема стаття.

Плоди кавового дерева

А як ви вибираєте постачальника кави? Орієнтуєтеся на відгуки, репутацію, чи купуєте пробні партії і самі відбираєте найкраще?

У нас не так багато постачальників, щоб можна було орієнтуватися за відгуками.

Зазвичай вони спеціалізуються на кількох країнах походження. Один постачальник, наприклад, спеціалізується на каві з Китаю, інший має в асортименті багато позицій з Ефіопії та Бразилії, третій з Гватемали та Мексики, четвертий має в асортименті каву з Бурунді й Руанди.

І для мене важливо, щоб можна було придбати менше мішка одного сорту, бо в деяких постачальників треба купувати мінімум мішок, а я, на жаль, поки що не можу собі цього дозволити.

Інколи купую і зразки, але переважно орієнтуюся на описи постачальників.

І каву ви обсмажуєте, уже коли отримуєте замовлення? Яке обсмаження серед ваших клієнтів найпопулярніше?

Так, обсмажую, здебільшого, коли одержую замовлення, бо зазвичай роблю середнє, але дехто просить темніше або світліше.

А яку каву любите особисто ви — вид, бленд, країна походження?

Мабуть, простіше сказати, якої не люблю: не люблю темного обсмаження. А щодо країн походження — намагаюся себе не обмежувати, адже скрізь є щось смачненьке.

До того ж, не все можна придбати в Україні, тож залишається ще багато невідомого 🙂

Це зрозуміло. А якщо говорити про спосіб приготування — чому віддаєте перевагу?

Люблю пуровер найбільше. Мені подобається, що кава прозора, ароматна, насичена, має багато відтінків. І до кави я звичайно нічого не додаю.

Ви ведете популярний блог про каву. Що у вас з’явилося раніше: блог чи власне кавовий бізнес?

Вони з’явились одночасно. Я створила сторінку, щоб інформувати людей про те, що є в наявності. Ще був інтернет-магазин, але грошей його розвивати не було, а безкоштовний він був жахливий 🙂

А чому саме твіттер?

З твіттером вийшло абсолютно випадково, але сталося так, що найбільше читають мене саме там. У мене ще є своя особиста сторінка, і там у мене було десь 20-30 підписників. Контент там теж був такий собі, особистий, скажімо, я не часто туди заходила й постила щось буквально раз на тиждень у кращому випадку.

І одного разу вирішила написати про відмінності арабіки та робусти — і це був просто вибух! Кількість підписників за один вечір зросла до 80, вподобань було 100 з чимось! Я була вражена, але зрозуміла, що укртві хоче дізнаватися про каву.

Почала писати про каву більше, але потім на мене хтось чомусь поскаржився і сторінку заблокували. Я створила нову, вже націлюючись саме на блог. Почала писати і люди відгукнулись! Потім я стала пропонувати придбати у мене каву, і мене підтримали.

Ви пишете багато цікавих фактів, історій. Де берете теми й натхнення?

Я переглядаю міжнародні видання про каву, якщо є щось цікаве та актуальне, то перекладаю. Інколи, буває, щось випадково трапляється на очі, або питаю у читачів, чи мають вони якісь запитання. Писала також про всесвітньо відомі кавові бренди, їхню історію — це багатьом було цікаво також.

А є якийсь поширений міф (чи міфи) про каву, які вам доводиться постійно спростовувати?

Їх багато 🙂 Наприклад, що у фільтр-каві мало кофеїну, що італійська кава (обсмажена в Італії) — найкраща, що робуста кисла (я ще не з’ясувала, звідки це), що коли додати молока в каву, воно нейтралізує кофеїн.

Усі ці хибні твердження я постійно спростовую у своєму блозі.

Дякую вам за розмову! Бажаю якнайбільших успіхів та розвитку вашій справі!

Дякую.

Нагадуємо, що почитати блог «Наша кава» і замовити для себе щось особливе можна тут: https://twitter.com/NashaKava

Поширити: