Загадкове слово «джезва», від якого, здається, віє чимось східним… Що це й для чого використовується?
Походження джезви
Джезва — це спеціальна посудина для варіння кави. Вигадали її, імовірно, понад тисячу років тому, чи й раніше. З археологічних джерел відомо, що вже в середині першого тисячоліття на Близькому Сході варили каву в джезвах.
У нас цю посудину іноді ще називають турка. Чому? Бо в ній варять каву по-турецьки, вона прийшла до нас з Туреччини, тому в народі отримала таку назву. А от турки називають її «джезве», і спершу до нас вона потрапила саме як джезве-джезва.
Самі турки теж запозичили слово джезве в арабів — у кого, власне, вони й перейняли звичку варити й пити каву.
Яка має бути якісна джезва?
Зараз можна зустріти на базарах і в крамницях безліч джезв найрізноманітніших форм, розмірів і матеріалів. Вибирати вам, але варто пам’ятати, що хороша джезва — з товстим дном і стінками. Так посудина забезпечить рівномірне повільне нагрівання кави під час приготування.
Детально про вибір джезви можна почитати тут.
Яка не має бути джезва
Окрім якісних джезв, можна натрапити й на неякісні. Можемо показати вам приклад, якою джезва не має бути. Дивіться:
Що в цій посудині не так? Ну, майже все. Зокрема вона виготовлена з тонкого металу, який занадто швидко нагрівається.
Також вона надто широка. Особливо це стосується верхньої частини. Хороша джезва має звужуватися догори, щоб верхній шар піни й кавової гущі «запечатував» вихід і не випускав аромат напою.
Окрім того, канавка для наливання дуже невиражена, тому наливати каву в чашки незручно, рідина стікає зовнішнім боком посудини. Тобто ви бачите на фото не джезву, а просто ковшик. Для варіння кави він непридатний.