Кава — один з найулюбленіших напоїв у світі, зразу після пива. Численні дослідження свідчать про її користь для організму, від зниження ризику деменції до прискорення метаболізму, не кажучи вже про відчуття бадьорості й енергійності.
Але цілком можливо, що ви (ненавмисно, звичайно) самі зменшуєте ефект від цього чудодійного напою. Розповімо, яких помилок краще уникати, щоб кава залишалася чарівним напоєм.
Пити каву зразу після пробудження — не найкращий варіант
Протягом двох-трьох годин після пробудження в організмі найвищий рівень гормону стресу — кортизолу, який сам по собі тримає енергію на максимумі. Окрім того, кортизол у крові пригнічує дію кофеїну. Тому чашка кави о шостій чи сьомій ранку — «гроші на вітер». Фахівці радять першу каву випивати в проміжку від десятої до дванадцятої ранку, тоді вона буде доречна й покращить самопочуття, а не тільки викличе потребу збігати в туалет.
Слабко обсмажена кава містить менше кофеїну? Ні!
Якраз світла кава, слабко обсмажена, містить більше кофеїну. Обсмажена до темного кольору кава може бути гіркіша й здаватися міцнішою, але кофеїну в ній менше — саме через більшу тривалість температурної обробки.
Не перепивайте
Більше — не завжди краще. Після п’ятої чи шостої кави можна забути все, що сказано про її користь. Більше 400 мг кофеїну — перебір. Окрім того, гіпертонікам, діабетикам, людям з вираженою тривожністю це взагалі шкідливо.
Надлишок цукру псує каву
Кава стабілізує рівень цукру в крові й завдяки антиоксидантам знижує ризик розвитку діабету 2-го типу. Трішки цукру в каві не зашкодить, але не варто перетворювати її на десерт. Якщо в каві забагато цукру — шкода від нього переважить будь-які антиоксиданти…
Холодна кава — отрута
Це жарт. Але ось що факт: краще не залишати каву надовго, і не пити каву, яка довго стояла. Тривалий (понад 15–20 хвилин) контакт завареної кави з повітрям підвищує кислотність напою, від цього страждають зуби й шлунок. І до печії недовго. Пийте каву гарячою — так здоровіше й смачніше.