Лате належить до найпопулярніших кавових напоїв у світі. Практично в будь-якій кав’ярні вам запропонують на вибір кілька варіантів лате.
Але не завжди є можливість і бажання іти до кав’ярні. Не біда — смачнезний ванільний лате можна приготувати й удома. Це дуже легко й неймовірно смачно.
Що таке лате
Лате — це тришаровий кавовий напій. Він складається з кави еспресо (приблизно чверть об’єму), молока (три чверті) та молочної піни.
До лате часто додають різні сиропи й топінги, тож можна зустріти ванільний лате, карамельний, шоколадний, горіховий тощо. Зустрічаються навіть рецепти з джемами й варенням.
Сьогодні говоримо про лате ванільний.
Інгредієнти для приготування ванільного лате
- основний складник, який надає смаку всьому напою — ванільний сироп. У разі відсутності саме сиропу можна розтопити ванільний цукор. Головне — не додати забагато ванілі, щоб не перебити смак кави.
- еспресо. Без кавомашини приготувати еспресо нелегко, тож зваріть свою улюблену дуже міцну каву.
- молоко — воно може бути знежирене для дієтичних варіантів або середньої жирності. Можна використовувати навіть кокосове, мигдальне, вівсяне та інші «рослинні» сорти.
Як приготувати ванільний лате
- Налийте в чашку ванільний сироп. Кількість залежить від ваших смакових уподобань, може бути від однієї до чотирьох чи навіть п’яти ложок.
- Зваріть еспресо чи іншу міцну каву. Налийте в чашку.
- Збийте нагріте молоко віничком чи спеціальним кавовим міксером до стійкої пишної молочної піни.
- Повільно влийте збите молоко в чашку до кави та сиропу. Не перемішуйте.
Ванільний лате готовий! Смачного!
Перегляньте також інші рецепти приготування смачної кави й виберіть той, який вам до душі: