Кава, мабуть, як жоден інший продукт потребує правильного зберігання. Якщо умов зберігання не дотримуватися, про смачну й ароматну каву можна забути.
По-перше, і зерна, і мелену каву краще купувати невеликими партіями. Якщо є змога, слід вибирати зерна й молоти самостійно перед самим приготуванням.
Якщо ж купили кави з запасом, варто зберігати її в морозильній камері. Холодильна камера не підходить: температура постійно коливається, вологість надто висока.
Основні принципи тривалого зберігання кави
Щоб кава якомога довше зберігала всі свої властивості, варто дотримуватися таких умов:
- обмежити рух повітря — в ідеалі кава має перебувати у вакуумній упаковці, якщо ні — хоча б у герметично закритій
- обмежити коливання температури
- не допускати прямих сонячних променів або нагрівання
Читайте також:
Як готувати каву по-в’єтнамськи
Згідно з даними Brewsmartly, у разі правильного зберігання мелена кава у вакуумній упаковці може зберігатися без втрати властивостей 1-2 роки, а зернова — до 3 років. Якщо упаковка розпечатана й каву переклали в герметичну тару, термін скорочується до 3 місяців для меленої кави й 1 року для зернової. Дуже важливо, щоб в упаковку не потрапляла волога.
Якщо каву вже вийняли з морозильної камери, класти назад не варто — зміни температури погано впливають і на мелену каву, і на зерно.