Варити каву в турці — досить поширений спосіб приготування кави. Але не всім це вдається.
Почнімо з того, що не кожна турка годиться для приготування кави.
Як варити каву в турці: покрокова інструкція
Що таке турка?
Турка — спеціальна посудина для варіння кави. Як можна здогадатися з назви, прийшла вона до нас із Туреччини, але регіон її використання — увесь Близький Схід. Так варять каву араби, перси, турки й багато інших близькосхідних народів.
Зараз у продажу можна побачити багато недорогих турок з тонкого блискучого металу. Здебільшого це посудини зі сталі, вкриті тонким шаром хрому, а в найсумніших випадках — сріблястої фарби. Вони симпатичні на вигляд (поки нові), але під час використання з них злазить покриття, та й для приготування кави вони абсолютно не придатні.
Яка потрібна турка?
Хороша турка — товстостінна. Матеріал не надто важливий, головне — щоб не зазнавав корозії під дією кислоти, яка міститься у каві, не руйнувався від перепадів температур і повільно рівномірно нагрівався.
Детальніше про те, які бувають турки, читайте тут.
Як варити каву в турці
Щоб зварена в турці кава вийшла смачна й запашна, використовуйте якісну воду, без стороннього запаху й домішок.
Процес варіння
Для приготування у турці беріть каву найтоншого помелу. Ідеально, якщо її змолоти прямо перед приготуванням.
- турку трохи прогрійте на вогні
- насипте потрібну дозу кави
- ще трохи прогрійте
- долийте холодної некип’яченої води
- варити каву треба на невеликому вогні до появи пінної шапки
Важливо: Не доводьте каву до кипіння, це зіпсує напій!
Майстерність приготування кави в турці полягає у тому, щоб не допустити закипання води.
За бажання можна залишити каву, щоб трохи охолола, і ще раз підігріти, не доводячи до кипіння — так смак і аромат кави сильніше розкриються.