Звідки береться найдорожча елітна кава

Копі-лювак обробляють тварини мусанги

Зерна елітних сортів кави проходять незвичайну обробку — у травному тракті тварин.

Так, наприклад, виробляється кава «копі-лювак» та «блек-айворі» — одні з найдорожчих сортів кави. Ці сорти цінують за чудовий смак, але відомість вони здобули завдяки незвичайному способу обробки зерен: стиглі плоди поїдають тварини, а потім неперетравлені зерна вибирають з… їхніх фекалій.

Копі-лювак

«Копі-лювак» називають так, бо зерна кави «обробляють» мусанги — малайські пальмові куниці, яких індонезійці називають люваками. Люваки харчуються плодами, комахами, пташиними яйцями, часом дрібними пташками й тваринками. Буває, що вони об’їдають цілі кавові плантації. Цікаво, що їдять вони лише найкращі стиглі плоди.

Проходячи через травний тракт люваків, кавові зерна втрачають гіркоту й набувають м’якого приємного смаку. Вишукувати зерна, «оброблені» люваками — нелегка справа, тож зовсім не дивно, що кілограм зерен такої кави може коштувати до $800 та $30-35 за чашку.

Блек-айворі

Кава «блек-айворі» називається так, бо в її обробці беруть участь слони. Цей сорт кави виробляють у Таїланді.

Щоб люди отримали кілограм таких зерен, слон має з’їсти 33-35 кг плодів кавового дерева. Перетравлення ягід з іншою рослинною їжею надає зернам різних фруктових ноток. Дія шлункового соку руйнує гіркі білкові сполуки, тому «слоняча» кава теж значно м’якша, без гіркоти.

Коштує «блек-айворі» до $1100 за кілограм і до $50 за чашку кави.

А яка ж кава найдорожча в світі?

Поки що виходить, що найдорожча кава в світі — еквадорська «сідра», яку подаватимуть у Маямі протягом тижня у стаканчиках від відомого художника Денні Касале. Одна порція такої кави обійдеться у $1000 — з цим поки що не посперечається ніякий наелітніший сорт.

Утім, прогнози розвитку кавового ринку свідчать, що кава дорожчатиме й взагалі може зникнути. Якщо все так, то за кількадесят років звичайна ціна чашки кави цілком може дійти до тисячі доларів…

Поширити: